Zonnepanelen op een complex in de binnenstad

In een appartementencomplex op het Rapenburg wonen Jan en Ruben. Het complex bestaat uit 13 appartementen. Op dit moment liggen er als proef 14 panelen voor de bovenste appartementen. De proef was voor geluid bij harde wind. De proef is geslaagd en dus gaan ze verder. Komende tijd worden er in totaal 61 zonnepanelen op het dak gelegd. Van de 13 huishoudens zullen er 11 mee gaan doen met de zonnepanelen. Een zonnepanelen boer heeft nu alle offertes uitstaan bij alle eigenaren.

Jan en Ruben kochten het appartement op de bovenste etage in 2006. Het was toen nog niet in aanbouw. "Het is toeval en toeval dat we hier wonen.” Jan is architect en tekende het gebouw omstreeks 2004. “Door alle regelgeving duurde het lang voordat de bouw gestart kon worden.

Windgat

Een jaar geleden zijn er als proef een aantal zonnepanelen neergelegd. Het gebouw ligt aan de achterkant aan de Uilenburgergracht. "De wind komt uit het zuidwesten. Het kan enorm spoken hier, echt een windgat. Daarom hebben we eerst gekeken of de panelen wel bleven liggen en niet te veel geluid maakten.”

Democratisch proces

“We wilden de hele VVE meekrijgen. Door de goede voorbereiding verliep het redelijk gemakkelijk: het was een democratisch proces. Niet iedereen zal meedoen, twee eigenaren hebben deze kans aan zich voorbij laten gaan. We hebben een rekenmodel toegepast waarbij de hoeveelheid panelen naar ratio van de grootte van het appartement werden berekend. Het hele proces duurde 2 jaar."

Specifiek type dak

Ook was het nog even puzzelen om de juiste zonnepanelenboer te krijgen: dit dak is een aluminium Kalzip dak. Dat is een specifiek type dak en niet heel gangbaar in Nederland. We zochten iemand die op dit type dakpanelen kon leggen. Dat lukte. "Alle bewoners zullen 1 dag thuis moeten zijn zodat de kabels door de mechanische ventilatieschacht gelegd konden worden. Aanleg was eigenlijk een eitje!”

Eindresultaat

“Al met al valt het geluid harstikke mee, ze liggen er heel stevig op want je hoort er niets van. We hebben ze nu een jaar en ze wekken voldoende elektriciteit op om 0 op de meter te hebben. En we hebben al 29 bomen bespaard. Daar is het uiteindelijk om te doen geweest!"

Wil jij meer weten over zonnepanelen op jouw dak? Doe de duurzame wegwijzer en kijk wat jij kan doen om CO2 en geld te besparen!