Zonnepanelen op beschermd stadsgezicht uitgeroepen tot Dak van de Maand

Acht glimlachende gezichten verzamelen zich op het scherm. De betrokkenen van project Holtwoningen in de Dobbebuurt treffen elkaar voor de uitreiking van het Dak van de Maand. Het is een bijzonder dak, want het is een beschermd stadsgezicht.

Toch is hier een prachtige verduurzamingsslag gemaakt, waar de zonnepanelen onderdeel van zijn. Een mooi voorbeeld dat laat zien dat zonnepanelen vaker mogelijk zijn dan mensen denken.

Minder afval en CO2 uitstoot op locatie door prefab

Marius van Pelt, projectleider bij Rochdale: “We zijn heel blij en verrast met dit certificaat. Het betreft namelijk een beschermd stadsgezicht in het Van Eesteren buitenmuseum en is onderdeel van een grote verduurzamingsrenovatie. Niet alleen het resultaat met de zonnepanelen is duurzaam, maar ook de weg ernaartoe hebben we zo duurzaam mogelijk aangepakt. Bijvoorbeeld door te werken met zo veel mogelijk prefab, zodat er op locatie veel minder CO2 uitstoot is.

Van G/D label naar A+

Per portiek liggen er 24 zonnepanelen; elke woning krijgt er 3. De bewoners ‘oogsten’ zelf de elektraopbrengsten van de panelen. Rochdale brengt een deel van de kosten van de plaatsing van de panelen via de servicekosten in rekening. Netto krijgen de bewoners lagere woonlasten.

Maar niet alleen de lagere woonlasten zijn een winst voor de bewoners. “Het waren heel oncomfortabele woningen met veel schimmel en kou. Deze verduurzaming was echt noodzakelijk om het wooncomfort van onze huurders te verbeteren. Naast de zonnepanelen hebben we ook de woningen geïsoleerd, aangesloten op stadsverwarming en van het gas afgehaald. Hierdoor hebben de woningen die een energielabel G/D hadden, nu energielabel A+ en zijn ze toekomstbestendig.”

Renovatie van beschermd stadsgezicht

Het moment van overhandiging van het certificaat is aangekomen. Merel Heijke (gemeente Amsterdam, programmabureau Zon) overhandigt het certificaat aan Marius van Pelt van Rochdale.

“Supermooi dat Rochdale een complete renovatie in uitvoering heeft, inclusief zonnepanelen. Een prachtig voorbeeld dat je zelfs een pand met een orde 2 beschermd stadsgezicht status kan verduurzamen en voorzien van zonnepanelen. Het beeld bestaat dat dat niet kan, terwijl het vaak best goed mogelijk is. Om dat te doorbreken, vergt moed, doorzettingsvermogen, creativiteit en sociale vaardigheden. Als programmateam Zon begeleiden wij partijen hierbij. Well done en fantastisch dat het dan ook geslaagd is!”

Zon op jouw grote dak?

Ben jij eigenaar van een groot dak in Amsterdam en wil je ook profiteren van duurzame zonne-energie? Neem contact op met projectmanager zon Art van der Giessen van gemeente Amsterdam. We helpen je graag verder.

Neem contact op