Zorgeloos door de stad op een deelfiets

Fietsen is gezond, schoon en populair. We doen het steeds meer. Geen fiets, of op zoek naar een tweede fiets? Denk dan eens aan een deelfiets. De stad krijgt 1.400 deelfietsen, waaronder 100 deelbakfietsen. Een deel staat nu op straat; de rest volgt vanaf 15 augustus.

Amsterdam zet flink in op deelvervoer. Deelauto’s, -scooters en -fietsen maken de stad beter bereikbaar, schoon en minder vol. Het scheelt veel ruimte op straat.

Waar komen de deelfietsen?

Bij de Zuidas, langs de Westlijn van de metro, in Oost en Zuidoost. Elektrische deelbakfietsen vind je in Oost en Zuid. Per gebied geldt een maximum aantal deelfietsen. Het is een 2 jaar durend experiment. Daarna kijken we of we doorgaan.

  • FlickBike: 400 deelfietsen langs metrostations aan de Westlijn (van Henk Sneevlietweg tot aan Isolatorweg) en de bus naar Westpoort, vanaf 15 juni
  • Cargoroo: 100 elektrische deelbakfietsen in Oost en Rivierenbuurt (Zuid), vanaf 15 juni
  • Donkey Republic: 300 deelfietsen in Oost, vanaf 15 augustus
  • Go About: 200 deelfietsen Zuidas en 400 deelfietsen Zuidoost, vanaf 15 augustus

Waar parkeer ik de deelfiets?

Een deelfiets is een goed vervoermiddel voor forenzen en bezoekers. De fietsen staan meestal vlak bij een ov-knooppunt. Ze hebben eigen parkeervakken en moeten teruggezet worden op 1 van de parkeervakken van díe aanbieder. Alleen op die plekken kun je de huur stoppen. De deelbakfietsen hebben een heel eigen parkeerplek, herkenbaar aangegeven op de grond. Je kunt de fiets tussendoor natuurlijk wel ergens anders parkeren, maar dan blijf je doorbetalen. Zo gaan de fietsen niet zwerven, is het idee.

Meer weten