Zwemmen onder de zon: zonnepanelen op Sportfondsenbad Oost

Op het monumentale zwembad in Oost heeft gemeente Amsterdam in samenwerking met Sportfondsen de afgelopen maanden 180 zonnepanelen geplaatst. De panelen hebben een totaal vermogen van 56.700 Wp. Dat levert veel energie op. 1 dag is genoeg om de koelkast meer dan een jaar te laten werken!

Monument

Het Sportfondsenbad Amsterdam is 1 van de oudste zwembaden in de stad, vorig jaar werd het 90-jarig bestaan gevierd. Vroeger was het pand een gasfabriek en nu is het een gemeentelijk monument. Dat zorgt voor een aantal uitdagingen. Voor het plaatsen van de zonnepanelen moest worden voldaan aan extra strenge eisen op het gebied van constructie en esthetiek. En dat is gelukt!

Je ziet precies wat het oplevert

Sportpanden hebben grote daken waar veel zonnepanelen kunnen liggen, alleen kun je die (vrijwel) niet zien. De opgewekte energie kan ook direct gebruikt worden in het gebouw. Daarom komt in de hal een display te hangen waarop bezoekers op een herkenbare en leuke manier kunnen zien hoeveel energie er wordt opgewekt en waar de energie voor gebruikt wordt.

Naast Sportfondsenbad Oost, heeft gemeente Amsterdam de afgelopen jaren zonnepanelen geplaatst op veel sportpanden, waaronder: Sporthal Laan van Spartaan, Sportcentrum De Pijp, Sportgebouw Zeeburgereiland, het Noorderparkbad, het Zuiderbad en de Apollohal. Die laatste 2 zijn ook monumentale panden.

Omslag naar schone energie

Naast dat zonnepanelen goed zijn voor de energierekening, levert het schone energie op. Voor die energie hoeven er dan alvast geen kolencentrales meer te branden. Nederland heeft in het Klimaatakkoord van Parijs met Europa afgesproken dat we de komende jaren energie besparen, duurzame energie opwekken en aanzienlijk minder broeikasgassen uitstoten. Daarom wil de gemeente Amsterdam de CO2-uitstoot van de stad in 2050 met 95% terugdringen en vóór 2040 aardgasvrij zijn. De gemeente draagt aan deze ambitie bij door hard te werken aan verduurzaming van de eigen panden. Zo wordt in 2030 op elk geschikt gemeentelijk dak zonne-energie opgewekt.

Bron: Amsterdam.nl