19 januari | online talkshow De inclusieve voedselketen

Voedselvraagstukken zijn universeel en hebben vaak te maken met het zoeken naar balans. Wat kunnen we in Amsterdam en de Metropoolregio doen om in balans met de natuur voedsel te verbouwen? Op woensdag 19 januari om 20.00 uur leer je er alles over tijdens de gratis online talkshow The Voice of Urban Nature - De inclusieve voedselketen.

Aanloop naar de Floriade

The Voice of Urban Nature is de titel van zes talkshows van de gemeenten Amsterdam en Almere binnen het platform WeMaketheCity Green. Het platform voor een groene & duurzame stad van cultureel centrum Pakhuis de Zwijger en Avanti Almere, in aanloop naar en tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade die in april dit jaar opent in Almere. De inclusieve voedselketen is de 4e online talkshow uit de reeks.

De inclusieve voedselketen

Hoe verbouwen we natuur inclusief voedsel in balans tussen mens en dier? Voedsel verbouwen zou niet langer moeten gaan over zaaien en oogsten op momenten dat wij mensen voedsel wensen. Hoe kunnen we als burgers, ondernemers en overheid voedsel kweken, waarbij we álle inwoners van het ecosysteem voeden? Hoe ruimen we onze balkons, tuinen, akkers, parken en bossen op een natuur inclusieve manier in?

Op 19 januari om 20.00 uur gaan we het gesprek aan over natuurinclusief voedsel produceren. Ga voor meer informatie en aanmelding naar de website van Avanti Almere.

Floriade Schooltuin 2e inzending Floriade

Tijdens dit programma presenteren we ook het gezamenlijke Schooltuinenproject op Floriade Expo 2022 van gemeente Amsterdam en Almere. Bewustzijn over voedsel kan niet vroeg genoeg beginnen! Wethouder Moorman van de gemeente Amsterdam en Wethouder van Garderen van Almere maken met een videoboodschap bekend dat ze met ‘Floriade Schooltuin’ een tweede gezamenlijke inzending bij Floriade Expo 2022 verzorgen. De eerste inzending The Voice of Urban Nature bestaat uit een paviljoen, tuin en een expositie waar de twee gemeenten laten zien hoe ze samen met en voor álle inwoners en de natuur bouwen aan de Groene Stad van Toekomst.

Zelf inkt maken van planten

Voor Floriade Schooltuin is natuur- en voedseleducatie ontwikkeld voor twee basisscholen – een uit Amsterdam en een uit Almere – op het Floriade-terrein. Deze zijn samen met Stichting Stad & Natuur uit Almere en Schooltuinen en Natuureducatie Amsterdam gemaakt. Amsterdam verzorgt de schooltuinlessen. Zo brengt Amsterdam ruim 100 jaar schooltuinenervaring naar Almere.

De scholieren krijgen onder andere les over bijen van een imker en ze gaan zelf inkt maken van planten met een kunstenaar. Ook leren de kinderen alles over voedsel en gezondheid en om kennis en respect te hebben voor natuur. Mogelijk blijven de schooltuinen ook na de Expo beschikbaar voor onderwijsdoeleinden.

Bezoekers inspireren met 100 jaar Schooltuinprogramma

Er is ook een expo ingericht in het buiten-klaslokaal dat hoort bij de schooltuin. Bezoekers zien hier wat het schooltuinprogramma van Amsterdam inhoudt. Zo maken veel meer kinderen, volwassenen en bezoekers kennis met de Amsterdamse schooltuinen. En hopen we bezoekers uit Nederland en de rest van de wereld te inspireren met ons 100 jaar bestaande Schooltuinprogramma.