‘Afval naar Oogst’ breidt uit naar 5 nieuwe locaties in Amsterdam

Goed nieuws, jij kan meehelpen de stad circulair te maken! Doneer je groente- en fruitafval vanaf 23 april bij een van de zes Amsterdamse buurttuinen van 'Afval naar Oogst'. Hier wordt jouw afval verwerkt tot compost en zo draag jij bij aan aan vruchtbare lokale oogst. Na een succesvolle pilot in de buurttuin 'I can change the world with my two hands' komen er 5 nieuwe locaties bij: Stadsboerderij Osdorp, MidWest en Stadsboerderij Zimmerhoeve in (Nieuw-) West, De Meevaart en Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT) in Oost.

Doneren

Door je afval te doneren aan een van de locaties van ‘Afval naar Oogst’ help jij Amsterdam mee de afvalcirkel rond te maken. Hiermee los je niet alleen een deel van het afvalprobleem op, maar voorzie je lokale buurttuinen ook van compost. Zo bouw je mee aan een duurzaam en sociaal netwerk en ervaar je de hele kringloop: van keukenafval náár compost náár oogst. Daarom worden alle buurtbewoners uitgenodigd om hun groente- en fruitafval in te leveren.

Een circulaire stad in 2050

Ongeveer 35 procent van het huisvuil bestaat uit groenafval. In 2030 moet dit percentage gehalveerd zijn om in 2050 uiteindelijk een volledig circulaire stad te zijn. Momenteel belandt het grootste deel van ons groenafval in verbrandingsovens. Zonde, want groenafval zit vol met gezonde voedingsstoffen. Dat het lokaal inzamelen en verwerken succesvol kan zijn, bleek uit de pilot bij de ecologische buurttuin 'I can change the world with my two hands'. Hier is het inzamelen en verwerken afgelopen twee jaar goed getest en is het lokale composteersysteem flink geprofessionaliseerd. Keukenafval wordt er efficiënt verwerk tot kwalitatief hoogwaardige compost.

Aanmelden

Vanaf maart kun je je aanmelden om groente- en fruitafval te doneren op locaties in de buurt. Je kunt je ook inschrijven als Compostino. In dit geval draag je elke week actief bij aan het project en leer je alles over composteren. Aftrap voor alle deelnemers is zaterdag 23 april op de 5 locaties.

Meer weten?

Van Afval naar Oogst wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief van de gemeente Amsterdam.