BovenIJ ziekenhuis start circulaire inzamelpilot

Het BovenIJ ziekenhuis in Noord heeft het een innovatief inzamelproces opgezet voor steriele verpakkingsdoeken voor instrumentarium in de operatiekamers. Dat scheelt 300 kg restafval per maand dat niet langer wordt verbrand maar gerecycled. "Een kleine stap in het afvallandschap, maar een grote stap om de zorg duurzamer te maken." Circulair werken is één van de klimaatdoelstellingen van het ziekenhuis.

Een steriele omgeving is noodzakelijk voor een operatiekamer. Niet alleen het OK-team zelf, ook verpakkingen van instrumentaria moeten steriel zijn. Een operatiekamer is daardoor grootverbruiker als het gaat om verpakkingsplastic. Na bijvoorbeeld een oogoperatie blijft anderhalve vuilniszak vol met schoon plastic achter. BovenIJ is een samenwerking aangegaan met GP Groot en om deze afvalstromen te verminderen.

Milieu

Op diverse afdelingen in het BovenIJ wordt afval ingezameld, zoals karton en plastic. "Samen met de grondstoffenexpert van GP Groot hebben we gekeken of we nog een stap verder konden gaan", vertelt Mirjam Huisman, milieucoördinator van het BovenIJ. "Artsen wezen ons op de tray wraps; de steriele doeken waarin de benodigde instrumenten worden verpakt op de Centrale Sterilisatie Afdeling. Op de operatiekamers worden de instrumenten uitgepakt en worden de steriele doeken bij het restafval weggegooid. Ontzettend zonde, gaven onze artsen aan, want dit materiaal is nog helemaal schoon", aldus Huisman.

Samenwerking duurzame zorg

Er is een apart inzamelproces opgezet voor de Centrale Sterilisatie Afdeling en de operatiekamers. De schone, steriele doeken worden apart ingezameld en voor recycling aangeboden. De doeken bevatten een type plastic dat opnieuw kan worden gebruikt in nieuwe kunststofproducten zoals kunststof tassen. Voor nieuwe tray wraps wordt nieuw geproduceerd plastic gebruikt vanwege de steriliteit van de OK.

Huisman: "Op de Centrale Sterilisatie Afdeling staat nu een bak voor de steriele doeken. Een kleine stap in het afvallandschap, maar een grote stap om de zorg duurzamer te maken. Maandelijks wordt 300 kg aan steriele doeken opgehaald voor recycling; hiermee verminderen we het volume van het restafval voor verbranding. Dit levert een aanzienlijke milieuwinst op."

Bron: bovenij.nl

Foto: BovenIJ. Erik Boschman.