
De Amsterdamse Tuinkalender | April
April doet wat ‘ie wil! De zomertijd is ingegaan: de mezen en mussen zijn nesten aan het bouwen en de Amsterdamse iepen hebben hun zaden in de kroon! De zon laat zich vaker zien en toch is het nog guur af en toe. Je hebt zelf vast al zin gekregen om in de tuin of op het balkon aan de slag te gaan.
Planten
Rozen en Heesters kan je nu goed in de tuin zetten. Evenals bijentrekkers zoals leverkruid en boerenwormkruid en komkommerkruid. Goudsbloemen en Salie zijn goed tegen slakken: zet in alle hoeken een aantal neer.
Voorgezaaide plantjes kan je nu verpotten en in aparte bakjes zetten. Sommige soorten kan je in de open grond zetten.
Je kan courgettes en tomaten gaan voorzaaien, die mogen na 15 mei naar buiten. In deze editie leggen we uit hoe je dat nou goed doet, een plant of struik in de grond zetten.

Geurend daslook staat in bloei, deze schaduwplant kan je goed vermeerderen. Bijen zijn er dol op. En je kan er heerlijke soep van maken!
Snoeien
Tot het einde van de maand kan je gaan snoeien. Want wie gaat snoeien doet groeien – dus knip vooral je heesters en struiken af. Wees voorzichtig als je hagen of buxus gaat snoeien: soms zit er al een nestje in.
Pak vooral ook je wisteria en liguster aan, die gaan nu centimeters maken. Rozen die doorbloeien kan je nu snoeien, anders doe je dat direct na de bloei in het begin van de zomer. Lavendel kan je nog tot halverwege april snoeien.

Bollen vermeerderen
Sommige bollen zijn nu uitgebloeid zoals de sneeuwklokjes, hyacinten en krokussen. Je kan ze vermeerderen door ze uit te graven. Trek dan voorzichtig een pol uit elkaar, plant de delen direct weer uit in de tuin en geef ze goed water. Zo heb je in het volgende vroege voorjaar nog meer bloemen in de tuin.

De tuin als spons
Met de start van de lente is het ook tijd om over de indeling van je tuin na te denken. Als je echt wat wil doen voor de natuur en de klimaatbestendigheid in de stad, dan begint dat bij de bodem van je tuin.
Met steeds heftigere regenbuien en langere perioden van droogte is het belangrijk dat water zich in of liever onder je tuin kan vasthouden. Door een groene tuin te maken, met bomen, struiken en planten kan water de grond inzakken en houden de wortels het water vast. Dat is ook beter voor het grondwater en daarmee voor de bodem. Je ontlast het riool hiermee en je tuin zal door het groen veel koeler zijn tijdens hitte.

Klusjes
Bekijk je gras: zijn er kale plekken dan is dit de tijd om het bij te zaaien. Het regent nu vaak en daar houden graszaden van. Meng in je gras een paar inheemse klaver zaden, daar zijn de insecten je enorm dankbaar voor!

Laat planten, terrasfruitbomen en andere niet winterharde bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan langzaam aan de kou wennen. Je kunt dit vanaf halverwege deze maand doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze daarna ’s nachts weer binnen te halen.
Zet je potplanten in grotere potten en doe een schepje compost onderin. Zo heeft je plant wat voeding en houdt de plant het water beter vast. Goed water geven in de dagen erna.

Neem eens een kijkje op de website van de vlinderstichting: je vindt hier een uitstekende lijst met vlindervriendelijke planten!
En vergeet vooral niet te genieten van deze prachtige maand. Deze Magnolia is dan wel niet inheems, zijn bloemen kan je wel eten!
Hoe kan jij dit doen?
Op de site van Milieu Centraal staan veel tips om je tuin als spons in te richten.