De Amsterdamse Tuinkalender | Februari

De winter loopt ten einde. Tijd om de tuin klaar te maken voor nieuw leven. Het kan nog erg koud zijn maar het is langer licht en dat zie je in de tuin: de struiken maken nieuwe knoppen aan en de vaste planten beginnen op te komen. Sneeuwklokjes, krokussen, akonietjes en kerstrozen staan in bloei. Welkom in februari!

Nestkastjes

De vogels kijken uit naar een geschikte plek om een nestje te bouwen. Maak dus nu de nestkastjes schoon. Als de nestkastjes niet schoon zijn, willen de vogels er vaak niets mee. Jij vindt het toch ook niet prettig om in een hotel op ongewassen lakens te slapen?
Je zal zien dat wat je uit de nestkastjes haalt vies is en tegelijkertijd heel erg zacht.

Nestje

Ga je nieuwe nestkastjes ophangen? Let dan op de plek. Zo moet een nestkastje stevig hangen en niet te warm worden. Hang het vogelhuisje dus niet met de opening naar het zuiden. De opening kan het beste op het noordoosten dan hangt hij ook uit de wind. Geen takken voor de opening. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.

Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.

Mest of Compost?

In je potten op het balkon en in de aarde van je tuin steken de vaste planten hun kop boven de grond. De planten zijn nu aan het groeien en kunnen wel wat mest of compost gebruiken.

compost

Compost zorgt voor een goede balans tussen lucht, vaste stof en water in de bodem. Het maakt dat de grond een kruimelstructuur krijgt waar voedingsstoffen en water in de grond worden vastgehouden. Daarom is compost vaak een betere keuze dan mest. Lees hier hoe je een composthoop maakt. Let er wel op dat je de compost goed afdekt. Ratten houden namelijk ook van het afval.

Kies je voor mest, gebruik dan organische mest, dat is beter voor het bodemleven in je tuin.

Snoeien

Je kan de fruitbomen nu nog snoeien. In februari kan je ook de clematis kortwieken. De hortensia snoei je ook deze maand. De uitgebloeide bloemen hebben de struik tegen de kou beschermd. En aan het einde van deze maand snoei je de wisteria – de blauwe regen. Coniferen moet je niet te diep terugsnoeien. Alleen Taxus mag zeer ver teruggeknipt worden. Andere coniferen mag je nooit tot op kaal hout snoeien. Snoei niet als het vriest!

voortuin met krokussen

Zaaien: Nieuw leven

Je kan nu binnen voorzaaien. Denk dan aan eenjarige gewassen voor in de moestuin. Laat doperwten en kapucijners in de kas of in huis voorkiemen. Ook kan je zomerbloemen kweken binnen. Bewaar kartonnen toiletpapierrollen, die kan je gebruiken om in te zaaien.

Andere klusjes in de tuin

  • In Februari kan je de planten in grotere potten zetten. Hiermee geef je ze meer ruimte om te groeien. Gebruik schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden.
  • Plaats en herstel klimrekken.
  • Strooi een laagje kalk over je gazon
  • Eind februari is ook een goede periode om je kamerplanten te snoeien.