De Amsterdamse Tuinkalender | Mei

Mei is de maand waarin de stad zich transformeert van onstuimig voorjaar naar zwoel zomer. En alle vogels leggen natuurlijk een ei, waardoor je niet meer kan snoeien. Er zou zomaar eens een vogelnest in je haag kunnen zitten. Met deze tips maak je een groen walhalla zomerklaar.

Paardenbloem

Het groen komt nu snel op! Overal schieten vaste planten weer omhoog. Er zal vast ook wat onkruid naar boven komen. Maar niet al het onkruid is per definitie slecht. Zo zal je ongetwijfeld al de felgele paardenbloem met haar hoekige bladeren zien staan in de berm of ingeklemd tussen stoep en gebouw. Hij heeft door zijn locatie misschien niet een heel glamoureus imago, toch is de paardenbloem ontzettend nuttig voor insecten: dit gele bloemetje is dé belangrijkste voedselbron voor insecten en bestuivers. Nu nog niet alle planten in bloei staan zijn eten de bijen en vlinders de nectar van de paardenbloem. Ze ontwaken uit hun winterslaap en hebben honger, laat dit lenteontbijtje dus vooral staan!

Paardenbloemen
Paardenbloemen tussen het gras

Zaaien

Mei is ook de tijd om te zaaien en planten. Zo kan je een klimmende winde planten; die groeit volgende maand zo snel dat je hem bijna zal zien groeien. Ook kan je nog steeds zaaien, nu zijn papavers, kamille, juffers in het groen en stokrozen aan de beurt. We raden aan om vooral inheemse soorten te zaaien; deze hebben precies in de goede tijd voedsel voor de Nederlandse insecten. Kijk hier voor een overzichtje waar je dit kan krijgen.

Veel water geven

Heb je in maart bomen of struiken geplant? Geef ze voldoende water ook als het regelmatig regent. Zeker stekjes hebben vaak en veel dorst. Doordat de aarde rondom de plant goed vochtig is kunnen de wortels zich bij voldoende water goed volzuigen met water. De plant zal er sterker van worden. Zet emmers en bakken in je tuin neer of tap water uit je regenton. Er valt nu genoeg regen dus je hoeft geen kraanwater te gebruiken.

Varens zijn vaste schaduwplanten die zich ieder jaar uitrollen

Eetbare planten

De periode 10 tot 14 mei staat bekend als ijsheiligen. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar op het Noordelijk halfrond waarop nog nachtvorst kan optreden. Hierna kan je sperziebonen, pompoen, aubergine, peper en paprika buiten zetten of zelfs rechtstreeks planten. Ook Oost-Indische kers kan je buiten zaaien nu.
Laat jonge tomatenplanten binnen staan. Zet ze pas begin juni op een zonnige, beschutte plek buiten. Uit de wind, want daar houden ze niet van en voor je het weet heb je zure tomaten.

Japanse kers op de tweede Oosterparkstraat. Ze staan nu overal in bloei in Amsterdam


Kruiptijm

Niet iedereen houdt ervan, maar een paadje met kruiptijm geeft je tuin een bosgevoel. De tijm groeit langzaam, maar als je hem nu zaait heb je er volgend voorjaar plezier van!

Tulpen voor het Rijksmuseum


Zomerbollen

En wil je in de nazomer nog een kleurige verrassing? Plant dan nu zomerbollen. Ze zijn dan niet allemaal inheems, vrolijk zijn ze straks wel: Dahlia en anemoon zijn echte blikvangers in je tuin. En wist je dat je die dahlia ook kan uitgraven aan het eind van de zomer? Dahlia's kunnen namelijk niet zo goed tegen strenge vorst. Je bewaart ze gewoon in een plastic bakje binnen en plant ze volgend jaar mei gewoon weer.

Twee rode dwergtulpen in een straattuin

Vijver

Een vijver is een echte aanvulling op je tuin, want hij trekt veel dieren aan. Omdat de temperatuur van het water wat begint te stijgen kan je nu waterplanten in je vijver zetten. Zorg voor voldoende zuurstofplanten. Maak ook een stijgertje in de zon: dan kunnen kikkers lekker opwarmen en vogels drinken uit je vijver.

Drinkbak voor de dieren op het Binnengasthuis hofje


En heb je geen vijver? Zet alvast een vogel drinkbak in de tuin.

Gras

Maai je gras niet tot juni. Het is nu een goede verstopplek voor dieren en insecten vinden er eten. Als het echt niet anders kan, maai dan een paadje door het gras.
Vul lelijke plekken op met nieuwe graszaden én doe een paar klaver- en paardenbloem-zaadjes erbij. Gras alleen is mooi, het is wel een monocultuur.

Pad in de zon in het Frankendael park

Ongewenste gasten

Bescherm jonge planten tegen slakken. Egels zijn dol op slakken, maar je kunt de planten ook beschermen met een barrière van bijvoorbeeld fijngemaakte eierschalen of zaagsel. Zet salie, knoflook en goudsbloemen neer: daar houden slakken niet van. Je kan ook inzetten op veel vogels en dan vooral merels in je tuin. Die eten ze op. Lees hier hoe je een vogelvriendelijke tuin inricht.

Japanse kers met bloesem voor het Concergebouw in Amsterdam Zuid


Last van mieren? Leg pepers op de vaste route van de diertjes om ze ertoe te bewegen een andere route te nemen.

Knippen of wieden

Dun het zevenblad en heksenkruid uit: Het zijn prima planten voor je tuin, maar ze nemen alletwee het licht weg van de grond waardoor andere planten niet of langzamer omhoog zullen komen.

Zomerklokjes in een bak op straat. Leucojum Lila is de latijnse naam.



Ga je de heg, struik of klimplant snoeien, controleer dan eerst of er geen nesten in zitten. Zit er een nest in? Laat het dan met rust en snoei pas eind juli.
Haal de uitgebloeide bloemknoppen van rododendron er voorzichtig uit.

Knip de fuchsia toppen, zodat de scheuten zich vertakken en de plant voller wordt.

Helleborus in pot op straat in de binnenstad


Je Helleborus (kerstroos) is bijna uitgebloeid. Knip de bloemstengels weg. Volgende Januari zal hij nog groter terugkomen!
Knip buxus na half mei in vorm.

Verzorgen

Bind klimplanten goed vast: ze groeien enorm deze maand. Bind de ranken regelmatig vast, zodat ze niet heen en weer zwiepen in de wind of zo door elkaar groeien dat het een groot kluwen wordt.
Zet stokken, plantensteunen en klimrekken bij hoge, fragiele planten voor onmiddellijk houvast.

Straattuin aan het Binnengasthuishofje

Plaats plantensteunen bij hoge planten en planten die de neiging hebben om uit te waaieren. Als de planten volgroeid zijn, is er straks van de puntige stokken niets meer te zien. Zet dopjes of omgekeerde cactuspotjes op de stokken om oogletsel te voorkomen.

Beits op een mooie dag het tuinhuisje of zet je tuinbank in de lak. Je kan dit doen als het kwik boven de 15 graden is. Dan hecht het beter.

Zijtuin bij een huis in Amsterdam Slotermeer