De week van de Circulaire economie | Hoe ziet de circulaire economie eruit in Amsterdam?

Een circulaire economie is een economie waarin afval niet bestaat. We willen afval hergebruiken en waardevolle grondstoffen zoveel mogelijk in de kringloop houden. Dat vereist een heel nieuwe kijk op hoe we met materialen omgaan. Deze week gaan we je meenemen in wat dat voor Amsterdam en de Amsterdammers betekent. Vanavond is er in Pakhuis de Zwijger een programma hoe dat er in de wijk uitziet.

Samen optrekken

Een belangrijk aspect is dat we samen moeten werken als we een circulaire economie willen. En dat gaat niet vanzelf! Sommige afvalstoffen die voor de één waardeloos lijken kunnen voor een ander een waardevolle grondstof zijn. Zo wordt er in Amsterdam al zeep van koffie en sinaasappelschillen uit de horeca gemaakt. Waardeloos voor de horeca, grondstof voor zeepmaker. We moeten er dus ook voor zorgen dat we elkaar blijven vinden in de circulaire economie.

Circulaire scan

Alles maakt dus deel uit van een kringloop. Maar welke grondstoffen hergebruik je en welke niet? Om hier achter te komen kan je de circulaire scan van de gemeente doen. De scan is beschikbaar voor Amsterdamse maakbedrijven die hun producten circulair willen maken om zo afval te voorkomen en meerwaarde te creëren.

Voorbeelden

Zo is er een samenwerking tussen hotels. Zij hergebruiken bijvoorbeeld oude bedrijfskleding en pedflessen voor nieuwe schorten. Oude fietsen worden hergebruikt tot nieuwe fietsen, door hotels maar ook door Amsterdammers. Hier kan later deze week meer over lezen in "de reis van de fiets.

afval voor oogst locatie


En vanuit de gemeente zijn er verschillende Afval naar oogst locaties
. Door GF-afval in te zamelen en daar samen hoogwaardige compost van te maken, sluiten buurtbewoners een voedselkringloop.

En wat dacht je van de kringloopwinkels en vlooienmarkten in Amsterdam?

kringloop

Er wordt dus al veel gepionierd op het gebied van circulariteit. Maar we zijn er nog lang niet. Zo starten er in de stad pilots om oude deuren en wastafels in te leveren en te hergebruiken voor mensen met een smalle beurs.

Pakhuis de Zwijger

Vanavond is er in Pakhuis de Zwijger een programma hoe dat er in de wijk uitziet. Hoe werk je samen aan een écht circulaire wijk? Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door een gezamenlijke tuin aan te leggen, samen energie op te wekken of een buurtschuur in te richten. Hoe begin je daarmee als burger, gemeente of ondernemer? Wie kan daarbij helpen? Trap de week van de circulaire economie vanavond af!

Pakhuis de Zwijger
6 FEB, 20.00
GROTE ZAAL PDZ
de toegang is GRATIS

Hoe kan jij dit doen?

Bekijk wat er nog meer te doen is in de week van de circulaire economie

deweekvandecirculaireeconomie.nl