Duurzaam ondernemen: van eco-condoom tot Green Light District

De weg naar een circulaire economie is simpel en je bent dom als je een andere weg inslaat, vindt Theodoor van Boven, eigenaar van de Condomerie in de Warmoesstraat. Op handen en knieën zocht hij zijn vuilnis uit, hij sloot zich aan bij het Green Light District en de Verenigde Naties steunt zijn weg naar het eco-condoom.

Hoe zwaar het financieel ook is in coronatijd, ondernemer Theodoor van Boven blijft nadenken over vergroening en verduurzaming. ‘Corona gaat voorbij, klimaatverandering niet’, zegt hij.

Twee mensen voor de etalage van de Condomerie bekijken condooms
De Condomerie in de Warmoesstraat

Hoe verbeter jij de wereld?

‘De wereld verbeteren begint bij jezelf. Voor de winkelruimte en het kantoor gebruik ik groene stroom, ledverlichting en ecologische schoonmaakmiddelen. We hebben een geveltuintje, afvalscheidingsbakken en een composthoop. Afvalscheiding en compostering is onderdeel van ons inwerkprogramma. En we verkopen CO2-neutrale en vegan condooms met het Fair Deal Trading keurmerk, als ze kwalitatief goed zijn tenminste.

Voor lokale verbeteringen heb ik mij aangesloten bij ondernemersvereniging BIZ-Warmoesstraat en Omgeving en het project Green Light District. Waarom zelf uitzoeken hoe je je dak vergroent en hoe je daar subsidie voor aanvraagt, als anderen dat al weten en je samen verder komt dan alleen?

En wereldwijd zet ik mij in voor de productie van eco-condooms en kleinere condoomverpakkingen. De meeste condooms bestaan voor 97 procent uit latex, een natuurproduct van de rubberboom. Maar je hebt ook te maken met de productie en de logistiek. En kleinere, liefst natuurlijk afbreekbare verpakkingen helpen ook al. Hoe kleiner de verpakking, hoe lager de kosten voor materiaal, vervoer en opslag.’

Hoe weet je of je bijdraagt aan een circulaire economie?

‘Door na te denken. Schaad ik de aarde met wat ik wil doen, dan doe ik het niet. Condooms zijn net als chips en koffie meestal verpakt in multi-layer folie. Een handig materiaal, maar liever gebruik ik iets anders. Multi-layer folie bestaat namelijk uit meerdere versmolten materialen, waardoor je het niet kunt recyclen.’

Twee mensen scheppen compost uit twee compostbakken.
Personeel van de Condomerie composteert afval

Wat vindt je personeel van de verduurzamingsmaatregelen?

‘Toen ik achter de winkel op handen en knieën door ons vuilnis heenging, dachten medewerkers dat ik gek was geworden. Nu scheiden ze allemaal hun afval in mijn zelfgemaakte afvalbak: papier, karton, hard plastic, zacht plastic, metalen, etensresten. Omdat een van de medewerkers klaagde over stank, paste ik de bak zo aan dat er maar één afvalklep tegelijk opengaat.

Klagend personeel daar heb ik wat aan. Klachten kan ik omzetten in oplossingen. Veranderingen werken alleen als je het voor jezelf en je personeel zo makkelijk mogelijk maakt.’

Vind je al dat extra werk geen tijd- en geldverspilling?

‘Zakelijk gezien is verduurzamen en vergroenen hartstikke slim, je bent dom als je het niet doet. Reken maar uit hoeveel je bespaart als je je dak vergroent, zonnepanelen neemt of meer gebruik maakt van natuurlijk licht. Wil je een kwartaalbonus of wil je jarenlang geld besparen?

Omdat ik het leuk vind, zoek ik veel zelf uit. Maar ik vraag ook hulp van gespecialiseerde bureaus, collega-ondernemers en leerlingen. Zo rekenden leerlingen van het IJburgcollege voor mij uit hoeveel ik op elektra bespaarde. Van de uitgespaarde elektracenten heb ik de geveltuin aangelegd.’

Benieuwd hoe jij als ondernemer kunt verduurzamen?

Als bedrijf of ondernemer heb je in Amsterdam veel mogelijkheden om je bedrijfsvoering te verduurzamen. Bekijk wat jij kunt doen en hoe je dat financiert.

Ga naar de Duurzame Wegwijzer