
Etalageproject | Restwarmte voor de Watergraafsmeer
Met de restwarmte van een datacenter vijfduizend adressen in de Watergraafsmeer van warmte voorzien – dat is het streven van buurtcoöperatie MeerEnergie. Bestuurslid Ardine Nicolaï over de stand van zaken.
In handen van bewoners
“Het begon toen netbeheerder Alliander constateerde dat de restwarmte van de ijsbaan genoeg was om 500 woningen te verwarmen”. “Warmte die nu de lucht in gaat, terwijl je die kunt hergebruiken! Dat leidde in 2015 tot de oprichting van de coöperatie MeerEnergie: duurzame energie dicht bij huis, kleinschalig, transparant en in handen van de bewoners."
Wederzijds vertrouwen
Sindsdien is er veel gebeurd. MeerEnergie telt inmiddels 800 betalende leden. De coöperatie vond datacenter Equinix in het naastgelegen Science Park bereid de restwarmte gratis af te staan. In 2020 legt de gemeente in Watergraafsmeer-Noord de pijpen in de grond voor het warmtenet. Ardine: “Dit is een begin. De aansluitingen in huis en naar de bron moeten nog komen, net als het gebouw voor de centrale warmtepompen. Het is nu zoeken naar een vorm van samenwerking met de gemeente die niet strijdig is met allerlei regels. We kijken hoe we de businesscase technisch, juridisch en financieel voor elkaar kunnen krijgen. Met Alliander brengen we de businesscase steeds verder. In dit type projecten ligt een kip-ei barrière op de loer; wederzijds vertrouwen in het handelen van betrokken partijen is cruciaal."
De proeftuin
“Er wordt nog te veel naar risico’s en juridische belemmeringen gekeken”, vervolgt Ardine. “Terwijl het juist ook moet gaan over: hoe maken we dit juridisch mogelijk? Wij willen als bewoners een warmtenet ontwikkelen; de gemeente wil een aardgasvrije stad; een ideale match. Maar er blijken nog vele obstakels. Vanuit heel Nederland wordt naar ons gekeken; een eventueel voorbeeld dat op vele manieren kan worden nagevolgd. Zonder subsidie is het aanleggen niet mogelijk. De proeftuin-subsidie heeft als voorwaarde dat het voor 2028 werkt. Als we alle partijen meekrijgen, gaan we dat halen.”
Meer lezen
Bron: Amsterdam.nl | Nieuw Amsterdams Klimaat. Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050