Geveltuinieren: Met welke planten doe je de dieren een plezier en zijn tegelijkertijd een lust voor het oog?

Je geveltuin is aangelegd. Een braakliggend, maagdelijk zanderig stuk grond is onder de stoeptegels vandaan gekomen. Dit wordt jouw nieuwe stuk tuin. Hommels zullen erin dartelen en zich voeden met de heerlijkste nectar. De merels zullen straks de regenwormen uit de grond slurpen. En jij maakt diepe indruk op de buurt met alle bloemenpracht. Hoe ga je dit idyllische toekomstbeeld voor elkaar krijgen?

Grasbij op een pinksterbloem

De aarde van je geveltuin is armer aan voedingsstoffen dan de gewone tuin en vaak ook erg droog. Begin daarom met wat potgrond te vermengen met de aarde waar je je plant in gaat zetten. In potgrond zit namelijk ook voeding. Afhankelijk van de planten die je erin gaat zetten bepaal je de samenstelling van je grond.

De gevleugelden in Amsterdam

Door bepaalde planten in je tuin te zetten kan je de bijen en vlinders en vogels helpen. Kies in je tuin voor inheemse planten die nectar en stuifmeel geven. Op het juiste moment van het jaar is dat voedsel voor de jonge vogels, de bijen, de insecten en de vlinders. Hieronder een overzicht van de inheemse soorten die je kan aanplanten om de bijen en vlinders te helpen. De larven en rupsen zijn weer voedsel voor vogels, dus help je de dieren onderaan de voedselketen dan pikken de jonge mezen of merels die graag mee. Daarmee zorg je dus indirect ook voor de vogels.

Geveltuinen Gemeente Amsterdam Wieke Braat
Weegbree en Stokroos

Zonnige plekken - plekken met ongeveer 6 uur per dag zon

Herfstasters, bruidsluier, hemelsleutel, duizendknoop - pas op dat je geen japanse duizendknoop in je geveltuin zet !! - grijs kattenkruid, kleine bergsteentijm, meisjesogen, lavendel, rode zonnehoed, stokroos, wit vetkruid, zonneogen, wilde marjolein, koninginnekruid, koeienoog, muskuskaasjeskruid, venkel, duizendblad.

Koninginnekruid Gemeente Amsterdam wieke braat
Koninginnekruid in openbare tuin langs de Weesperzijde

Lichte schaduwplekken - plekken met ongeveer 4 uur per dag zon

Ooievaarsbek, maarts viooltje, prachtklokje, brandkruid, slanke sleutelbloem, smeerwortel, late guldenroede, gevlekt longkruid.

Brandkruid in de herfst gemeente Amsterdam Wieke Braat
Brandkruid in de herfst

Er zitten ook soorten bij zoals de stokroos en die eigenlijk niet vast zijn. Deze mooie bloemen planten zichzelf uit door hun zaden vlakbij de moederplant te laten vallen. Naast nectarplanten hebben de rupsen van vlinders weer andere planten nodig. Hier kan je kool, koolzaad, oost indische kers - wat het ook uitstekend in bakken doet - en allerlei klaversoorten voor planten. De rupsen, daar zijn jonge meesjes weer dol op!

Straattuin deels inheems, in Amsterdam Oost

Fifty - Fifty: inheems versus uitheems

Inheems is het natuurlijk het beste, want met planten die volledig op de beestjes van hier zijn afgestemd behaal je uiteindelijk de meeste bevordering van de biodiversiteit. Ze bloeien precies als de vliegende Amsterdammers het nodig hebben.
Maar ook met uitheemse planten maak je een verschil: zo biedt jouw vlinderstruik of vijgen boom beschutting of een rustplekje voor een dier dat misschien tussen twee groenzones aan het reizen is. En ze houden water vast met hun wortels als het regent, waardoor het riool minder belast wordt. En dan heb je nog veelvraten als hommels: weinig kieskeurige bijen (ja de hommel is een bij!) die alles lusten. Ook jouw Chinese lelie of vlinderstruik!
Straatuin met zonnehoed en vlinderstruik