Half miljoen zonnepanelen in Amsterdam

Sinds begin dit jaar liggen er ongeveer een half miljoen zonnepanelen op de daken in Amsterdam. Met hun vermogen van 125 megawatt leveren ze stroom op voor ruim 60.000 huishoudens per jaar. In 2022 willen we dat er 1 miljoen zonnepanelen op de Amsterdamse daken liggen.

Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen in de stad met bijna 70 procent gegroeid. We hebben in Amsterdam veel daken en er is nog veel ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Als we alle daken die geschikt zijn vol zouden leggen, kan er elektriciteit worden opgewekt voor ruim 500.000 huishoudens.

Zonne-energie voor iedereen

Amsterdam ondersteunt bewoners en bedrijven op verschillende manieren bij het plaatsen van zonnepanelen. Voor woningeigenaren organiseren we bijvoorbeeld collectieve inkoopacties. Want samen zonnepanelen plaatsen is voordeliger en gemakkelijker. En je spaart al gauw tussen de € 300,- en € 600,- per jaar op de energierekening. Maar ook voor huurders of mensen die zelf geen (geschikt) dak hebben is er van alles mogelijk. Je kunt investeren in een zon- en energiecoöperatie. En bewoners met een smalle beurs kunnen een energielening krijgen.

Acties

In 2020 zijn we gestart met collectieve zonnepaneel-inkoopacties in Oost, Zuidoost en Nieuw-West. Honderden mensen deden hieraan mee. Op dit moment is er een actie in stadsdeel Noord. Jutta van Ballegooijen is een van deelnemers en vertelt: “Wij doen mee met deze actie omdat we duurzaamheid erg belangrijk vinden. Bovendien gaan we ook flink besparen op onze energierekening. Om mee te kunnen doen maken we gebruik van de energielening van de gemeente. Binnenkort krijgen we 14 zonnepanelen op ons dak. Hiermee gaan we een groot deel van de elektriciteit opwekken die we nodig hebben!” Over enkele maanden gaat deze actie ook in stadsdeel Zuid en West van start.

Grote daken

Ook eigenaren van grote daken dragen bij. De 100 grootste daken van Amsterdam zijn samen goed voor 15 procent van wat in totaal mogelijk is aan zonne-energie in de stad. Zo liggen er op gebouw INIT van vastgoedbedrijf Aroundtown op het Oostenburgereiland maar liefst 2.304 zonnepanelen. Aroundtown timmert flink aan de weg als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen en won in oktober vorig jaar het certificaat ‘Dak van de Maand’. Met de opgewekte energie van het gebouw kun je ongeveer 275 huishoudens een jaar van elektriciteit voorzien. Projectleider Lisette Meijer vertelt: “Elk project is anders, met zijn eigen unieke uitdagingen en kansen. Je moet als bedrijf ’out of the box’ denken, creatief zijn en bereid om samen te werken om tot het beste resultaat te komen.”

Meer informatie

  • Wil jij aan de slag met zonne-energie maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan het online stappenplan Zon Zonder Zorgen.
  • Ben je eigenaar van een groot dak en wil je dit beschikbaar maken voor buurtgenoten via een zoncoöperatie? Of heb je een bedrijf, instelling of VvE en kun je hulp gebruiken bij het realiseren van zonnepanelen op je dak? Kijk dan op Aan de slag met zonne-energie.
  • Eigenaar van een monument? Kijk dan op de online kaart op Zonatlas.nl of het mogelijk is om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen.

Bron: Amsterdam.nl