Is jouw historische pand al klaar voor de toekomst?

Gemeente Amsterdam heeft speciaal voor jou De Groene Menukaart! Dit is een toolbox voor het verduurzamen van historische panden. Wil jij stappen zetten met jouw kerk, boerderij, woning of industrieel erfgoed? Bekijk nu De Groene Menukaart met meer dan 50 duurzame opties.

De Groene Menukaart geeft een overzicht van de mogelijkheden om een historisch gebouw te verduurzamen. De toolbox zet ruim 70 opties op een rij. Bekijk direct wat jij kunt doen aan quick wins, isolatie & ventilatie, elektriciteit, verwarming, water & groen. Hier kun jij jezelf verdiepen in de opties en een snelle berekening maken. We hebben ook de regelgeving, subsidies en financiering uit jouw regio verzameld, zodat jij vervolgens écht tot actie kunt overgaan met jouw eigen favorieten. Bekijk vooral ook de voorbeeldprojecten uit jouw regio. Of jij nu een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk wilt verduurzamen. De Groene Menukaart helpt jou om het pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken.

Waarom een menukaart?

Wist jij dat Nederland alleen al 1.500.000 woningen van voor 1945 telt? Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland. Het is dus belangrijk dat ook deze panden meegaan met de tijd. Veel mensen weten niet waar hun energie nu precies naartoe gaat, of dat een pand ook verwarmd kan worden met energie uit duurzame bronnen zoals de lucht, zon of water. Oude gebouwen verduurzamen vraagt wel om een andere aanpak dan nieuwbouw. De groene ambities moeten zorgvuldig worden ingepast met respect voor het gebouw. Om jou hier een handje bij te helpen hebben we De Groene Menukaart ontwikkeld. Waar moet je op letten bij een historisch panden? Dit wordt per duurzame maatregel in de toolbox uitgelegd.

Het resultaat?

Een historisch gebouw en tóch duurzaam! Met De Groene Menukaart is het binnen handbereik:

  • Een lagere energierekening
  • Meer comfort in uw pand
  • Minder impact op het milieu

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom en Den Haag. Milieu Centraal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben meegewerkt aan de inhoud.

Is jouw historische pand al klaar voor de toekomst?

Woon of werk jij in een historisch pand dat nog niet duurzaam is? Ga nu aan de slag met De Groene Menukaart. Dit is een toolbox voor het verduurzamen van een historisch pand.

Doorloop het stappenplan en bekijk wat jij kunt doen