Koninklijk Instituut voor de Tropen zet warmte-koude opslag in voor een aardgasvrije toekomst

Feest aan de rand van het Oosterpark afgelopen dinsdag! Het KIT wil met een ondergrondse warmte-koude opslag (WKO) haar historische pand aardgasvrij verwarmen. Bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is er op de startknop gedrukt waarmee de werkzaamheden begonnen.

Het KIT is een kenniscentrum voor internationale, economische en culturele samenwerkingen. Met behulp van De Groene Grachten heeft het KIT haar duurzame plannen kunnen uitvoeren. De Groene Grachten is expert in het verduurzamen van monumentale panden. Het gebouw is één van de grootste rijksmonumenten van Amsterdam en dat maakt de verduurzaming erg bijzonder.

WKO KIT 2

Wat is een warmte-koude opslag en hoe werkt het?
De WKO zal gebruik maken van bodemenergie waardoor het KIT aardgasvrij wordt. Bodemenergie is een duurzame techniek waarmee energie uit de bodem wordt gewonnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van warmte die van nature aanwezig is in de bodem. De gasketels kunnen na de aanleg vervangen worden voor warmtepompen. Een belangrijke stap in de verduurzaming van het KIT!

Louis van den Berghe is financieel directeur van het KIT en verantwoordelijk voor de verduurzaming van het monumentale gebouw. “Met een WKO pomp je in de winter koud water naar beneden en in de zomer warm water. Doordat het water isoleert in de grond blijft het op temperatuur. Het koude water pomp je in de zomer op om het pand te koelen en in de winter gebruik je het opgeslagen warme water om je pand te verwarmen. Zo heb je een koude-en warme bron die heel zuinig is. Het water verwarm je bij met warmtepompen tot 40 à 50 graden. Dat is genoeg om het pand in de winter op een prettige temperatuur te brengen.”

Ook het Tropenhotel, dat tegenover de toekomstige WKO ligt, zal gebruik maken van de aardgasvrije oplossing. Het gebouw lijkt nu nog op een groot betonnen skelet maar wordt volledig verduurzaamd.

WKO KIT

Kan het bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen? Dan kan het overal.
Een monumentaal gebouw als het KIT aardgasvrij maken is een grote uitdaging. De originele staat van KIT moet zoveel mogelijk intact blijven. In samenwerking met De Groene Grachten krijgt het KIT het voor mekaar. Louis: “Ons gasverbruik gaat dit jaar naar nul en het elektriciteitsverbruik gaat omhoog. Maar we gebruiken alleen nog maar groene stroom.”. Nu de Groene Grachten en het KIT bijna hun doel hebben behaald willen ze graag een voorbeeld zijn voor andere monumentale gebouwen. Want, 'Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal!'

NH WKO