Circulaire stadswijk Buiksloterham Amsterdam wint SKG Award 2022

De vakjury heeft het project Buiksloterham gekozen als winnaar van de SKG Award 2022 tijdens het SKG Jaarcongres. De SKG Award is een initiatief van Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling en gericht op gebieden die ontwikkeld worden met een duurzame visie.

De wijk Buiksloterham

Het gebied aan de Noordelijke IJ-oever verandert van een industrieel bedrijventerrein naar dé circulaire en duurzame stadswijk van Nederland. In de circulaire wijk worden grondstoffen en materialen steeds hergebruikt om zo verspilling te voorkomen.

Duurzame visie

Op het vlak van fysieke duurzaamheid scoort het nieuwe stadsgebied zeer goed. Zo worden er duurzame circulaire en energieneutrale gebouwen ontwikkeld voor sociale huur, midden huur en vrijesectorwoningen. Bij de inrichting van de openbare ruimte probeert de stadswijk 80% van de materialen te hergebruiken.

Ook scoort de wijk hoog op sociale duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Zo helpen cliënten van een nabijgelegen zorginstelling bij verschillende duurzame activiteiten in de buurt, zoals een wasserette en fietsenreparatie. Een ander belangrijk speerpunt is het nabije groen en de biodiversiteit in de stadswijk. In totaal komt er ruim 180.000 m2 groen bij. Volgens de jury speelt Buiksloterham mee in de eredivisie van duurzame gebiedsontwikkeling.

Meer informatie