Kleine, groene oases in de buurt | stadsdeel Centrum

Amsterdam wordt groener en groener. Sinds 2011 kan je een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Dit mini tuintje heeft voor een revolutie in de stad gezorgd: het is veel groener dan voorheen. Er wordt geschat dat er nu zo'n 3500 geveltuinen in de stad zijn. En daar rekenen we niet de straattuinen met potten niet eens bij. Het ziet er prachtig uit en is ook nog eens goed voor de biodiversiteit!

Biodiversiteit

Deze groene revolutie dijde uit naar potten en boomspiegels en nu zijn er straten en stoepen veranderd in mini parkjes. Goed voor de biodiversiteit, want dieren vinden hier bescherming of rusten even uit. Zo kan het dat verschillende populaties kunnen migreren tussen de grote groenzones in de stad, zoals een park. Dit betekent dat verschillende groepen insecten, vogels en bestuivers met elkaar paren en daardoor hun genen mengen. En daar krijg je weer sterkere dieren van. Nuttig dus, prettig om naar te kijken en fijn als je op zoek bent naar wat verkoeling voor de hitte deze week. Welkom in groen stadsdeel Centrum!


Langenstraat

In deze mooie straat tegen de Jordaan aan is een mysterieuze muur waar enorm veel planten voor staan. Een groene verrassing in het hartje van de stad.

Langenstraat Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat Muur
Straat bibliotheek Langenstraat Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat

Hoek Marnixstraat en Lijnbaansgracht

Tussen de drukte van de Marnixstraat ligt net iets lager van het snelle verkeer dit hoekje met huisjes. Je kan er door een rozenpoort doorsteken naar de gracht.

Marnixstraat Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat
Marnixstraat Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat

Blankenstraat

Een behoorlijk hysterische verzameling bloemen, fonteinen en zitjes die ieder seizoen een andere gedaante aanneemt. Alleen daarom is dit al een bijzondere straattuin; er staat altijd iets anders in bloei.

Blankenstraat Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat
Blankenstraat Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat

Derde Weteringdwarsstraat

Rustige straatjes, waar voorheen geen groen te bekennen viel. Nu staan er veel vijgen, olijven en druiven.

Weteringbuurt Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat
Weteringbuurt Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat

Oudemanhuispoort

Een heel geheime tuin pal naast de UvA, met cavia’s, bijen en een bonte verzameling planten. Soms bieden de bewoners gratis stekjes aan.

Oudemanhuispoort Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat
Oudemanhuispoort Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat

Lange Leidsedwarstraat

Je zou er zomaar snel langsfietsen! Maar deze flinke geveltuin met enorme stokrozen is echt een bezoekje waard!

Lange Leidsedwarsstraat Geveltuin Gemeente Amsterdam WiekeBraat


Alle bovengenoemde plekken zijn in overleg met de gemeente tot stand gekomen en moeten aan een aantal regels voldoen. Zo moeten de stoepen breed genoeg zijn en goed bereikbaar voor rolstoelen. Daarnaast heeft iedere geveltuinhouder de plicht de geveltuin te onderhouden, maar hoe je dat vormgeeft, daar ben je heel vrij in zoals je hierboven kan zien.

Wil je meer weten over planten in je geveltuin? We hebben een handige lijst voor je gemaakt in dit artikel.

Hoe kan jij dit doen?

Ook zo'n groen paradijs voor de deur?

Vraag ook een geveltuin aan