Kleine, groene oases in de buurt | stadsdeel Noord

Sinds 2011 kan je een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Dit mini tuintje heeft voor een revolutie in de stad gezorgd: het is veel groener dan voorheen. Er wordt geschat dat er nu zo'n 3500 geveltuinen in de stad zijn. En daar rekenen we niet de straattuinen met potten niet eens bij. Het ziet er prachtig uit en is ook nog eens goed voor de biodiversiteit! Noord is zonder meer het stadsdeel met de meeste grote bomen van de stad. En dat ruik je, hier aan de noordkant van het IJ.

Biodiversiteit

Deze groene revolutie dijde uit naar potten en boomspiegels en nu zijn er straten en stoepen veranderd in mini parkjes. Goed voor de biodiversiteit, want dieren vinden hier bescherming of rusten even uit. Zo kan het dat verschillende populaties kunnen migreren tussen de grote groenzones in de stad, zoals een park. Dit betekent dat verschillende groepen insecten, vogels en bestuivers met elkaar paren en daardoor hun genen mengen. En daar krijg je weer sterkere dieren van. Nuttig dus, prettig om naar te kijken en fijn als je op zoek bent naar wat verkoeling voor de hitte deze week.


Pelikaanstraat

Het eerste groene walhalla vinden we in de Pelikaanstraat. En wel met een imposante reeks vijgenbomen. De vijgenboom is door het warme weer een steeds vaker gesignaleerde bewoner van groen Amsterdam. Deze exoot doet het geweldig mits je hem in de zon zet. En pas op, de vijg woekert ook graag als die het naar zijn zin heeft. Maar niet hier, want deze slimme vogelbuurtbewoner heeft zijn vijgen in potten gezet. Loop nog even verder de straat in want daar knallen de zonnebloemen je tegemoet!

Pelikaanstraat Noord Wieke Braat

Distelweg

Even verderop bij Disteldorp komen we een tekenend verschijnsel van Noord tegen, namelijk de grote boom. Het is ongelooflijk hoeveel grote bomen er in Noord staan. Dit stadsdeel doet niet onder voor een klein bos, zie hier deze jonge essen. Binnen enkele jaren zullen zij reuzen zijn en als de wind zachtjes met ze doet, zitten er over 100 jaar nog steeds Amsterdammers onder.

Vogeldorp Noord Wieke Braat

Gooilusststraat

Ook op de Gooilusstraat is een plantsoen omgetoverd tot publieke tuin. Onder de krulwilg staat een picknicktafel. Het is er muisstil deze ochtend en je ruikt het natte gras. Een kleine oase in een hete stad.

Gooilusststraat Noord Wbraat

Nieuwendammerdijk

Je wordt hier bijna omvergereden door groepjes slingerende toeristen: Dé toeristentrekker van Noord kan niet ontbreken. De Nieuwendammerdijk, een stukje landelijk noord middenin de stad. Met haar houten huisjes op de dijk, het lievelingskind onder de buurten in Noord. De dijk is eigenlijk 1 lange geveltuin.

Nieuwendammerdijk Noord WBraat
Nieuwendammerdijk Noord WBraat

Buiksloterweg

Een klein paadje middenin Noord. Maar loop je erover dan is het net alsof je middenin de natuur bent. Er scharrelen kippen van de buren rond en 's nachts schijnt er een uil de wacht te houden. OEHOE!

Buiksloterweg W Braat Noord

Monnikendammerweg

Een straattuin met een halfpipe, boomhut en verschillende schommels. Het is wel duidelijk wie de dienst uitmaken in deze tuin! Strijk neer en laat je kinderen hier aanrommelen. Pas wel op, want autovrij is het hier niet!

Monnikendammerweg Noord WBraat

Werengouw

En nog een blauwdruk van het groen in Noord. Ditmaal een schommel aan een kastanje. Wist je dat de kastanjes veel eerder bruin kleuren dan vroeger? De mineermot berooft deze mooierds van hun schoonheid. Het ziet er dramatisch uit, maar ze gaan er niet dood van. Helaas zijn er een heleboel kastanjes in Amsterdam die aan deze ziekte lijden.

Werengauw Noord WBraat

Waddenweg

Naast een drukke weg staat deze prachtige en zeer grote Vleugelnoot. Het is een ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt. De boom heeft vast vele verhalen gehoord maar zwijgt wijs.

Waddenweg Vleugelnoot boom Noord WBraat

Wil je meer weten over planten in je geveltuin? We hebben een handige lijst voor je gemaakt in dit artikel.

Hoe kan jij dit doen?

Ook zo'n groen paradijs voor de deur?

Vraag ook een geveltuin aan