Kleine, groene oases in de buurt | stadsdeel Oost

Sinds 2011 kan je een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Dit mini tuintje heeft voor een revolutie in de stad gezorgd: het is veel groener dan voorheen. Er wordt geschat dat er nu zo'n 3500 geveltuinen in de stad zijn. En daar rekenen we niet de straattuinen met potten niet eens bij. Het ziet er prachtig uit en is ook nog eens goed voor de biodiversiteit!

Biodiversiteit

Deze groene revolutie dijde uit naar potten en boomspiegels en nu zijn er straten en stoepen veranderd in mini parkjes. Goed voor de biodiversiteit, want dieren vinden hier bescherming of rusten even uit. Zo kan het dat verschillende populaties kunnen migreren tussen de grote groenzones in de stad, zoals een park. Dit betekent dat verschillende groepen insecten, vogels en bestuivers met elkaar paren en daardoor hun genen mengen. En daar krijg je weer sterkere dieren van. Nuttig dus, prettig om naar te kijken en fijn als je op zoek bent naar wat verkoeling voor de hitte deze week.

Cruquiuskade

In een relatief nieuw gedeelte van de stad ligt deze mooie open tuin met banken waar iedereen welkom is. Het is een bewonersinitiatief maar de tuin loopt over in het groen van de buren. Strijk neer en rust even uit!

Tuin Cruquiuskade

Funenpark 389

In een hoekje achterin het Funen, op zich al een mooi stuk groen, ligt dit idyllische terras. Het is echt een lust voor het oog. Door de Franse geraniums lijkt het net alsof je Amsterdam hebt verlaten en ergens op het Franse platteland verblijft.

Tuin Funenpark Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Linnaeusdwarsstraat

We blijven in landelijke sferen want ook dit kleine, stille zijstraatje van de razend, drukke Middenweg zou niet misstaan in een klein dorpje. De arbeidershuisjes met geveltuintjes ervoor zorgen voor een kneuterig oud-hollandsch gevoel. Het straatje was vroeger de achterbuurt van de Middenmeer en werd ook wel Hibsekrib genoemd.

Geveltuinen Middenweg Amsterdam Oost Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Kramatweg

Een buurtplantsoen dat door buurtbewoners wordt onderhouden! Vol met Ooievaarsbekken en Leverkruid. Om de hoek op de Valentijnkade kan je in een tweezitschommel lekker wegdromen.

Kramatweg buurtplantsoen met geveltuin Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Hoek Meester Arntzeniusweg - Hogeweg

Twee prachtige reuzebomen geven veel beschutting tegen de zon. Er is ook een schommel en een mini glijbaan. Je zou de geveltuin hier door de bomen bijna over het hoofd zien, maar het is gevuld met kruipend zenegroen en mansoor, daar kunnen de beestjes zich heerlijk onder verschuilen..

Schaduwrijk zitje in watergraafsmeer gemeente Amsterdam Wieke Braat

Zeeburgerdijk

Deze uithoek van de stad ligt er natuurlijk sowieso al groen bij. Maar bewoners hebben hier wel heel erg hun best gedaan: er zijn moestuinen, bloementuinen en je kan er aan de bomen schommelen. Aan de dijk liggen tientallen geveltuinen, niet meer te onderscheiden van het groen tussen de huizen. Achter de dijk lopen de terrassen tot aan het gemeentelijk groen. Dit is de grootste sliert, je kan hier uren ronddwalen.

Zeeburgerdijk Groenstrook Gemeente Amsterdam Oost Wieke Braat

Tweede Oosterparkstraat tussen het Kastanjeplein en Eikenplein

Een frisse oase tussen twee pleintjes. Er zijn geveltuinen, kunstwerkjes en veel plekjes om te zitten. Er staan hier moestuin bakken, vijgen en heel heel veel zonnebloemen.

Tweede Oosterparkstraat Geveltuin Amsterdam Oost Wieke Braat

Weesperzijde

In vroeger tijden was het houden van kippen heel normaal in Amsterdam. Voor de eieren en het vlees je eigen kip! Tegenwoordig durven niet veel Amsterdammers het aan om hennen te houden. Maar deze woonbootbewoners bouwden hier een prachtig kippenhok. Zo te zien hebben deze urban kippetjes het prima naar hun zin!

Kippenhok kop Weesperzijde Gemeente Amsterdam Oost Wieke Braat

Wil je meer weten over planten in je geveltuin? We hebben een handige lijst voor je gemaakt in dit artikel.

Hoe kan jij dit doen?

Ook zo'n groen paradijs voor de deur?

Vraag ook een geveltuin aan