Sliertjes Groen: koele plekken om de hoek | stadsdeel Oost

Amsterdam wordt groener en groener. Sinds 2011 kan je een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Dit mini tuintje heeft voor een revolutie in de stad gezorgd: het is veel groener dan voorheen. Vorig jaar legden we het 1000ste geveltuintje aan. Amsterdam Oost is het kleinste stadsdeel van de stad en ook het groenste!

Stadsdeel Oost

Cruquiuskade

In een relatief nieuw gedeelte van de stad ligt deze mooie open tuin met banken waar iedereen welkom is. Het is een bewonersinitiatief maar de tuin loopt over in het groen van de buren. Strijk neer en rust even uit!

Tuin Cruquiuskade

Funenpark 389

In een hoekje achterin het Funen, op zich al een mooi stuk groen, ligt dit idyllische terras. Het is echt een lust voor het oog. Door de Franse geraniums lijkt het net alsof je Amsterdam hebt verlaten en ergens op het Franse platteland verblijft.

Tuin Funenpark Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Linnaeusdwarsstraat

We blijven in landelijke sferen want ook dit kleine, stille zijstraatje van de razend, drukke Middenweg zou niet misstaan in een klein dorpje. De arbeidershuisjes met geveltuintjes ervoor zorgen voor een kneuterig oud-hollandsch gevoel. Het straatje was vroeger de achterbuurt van de Middenmeer en werd ook wel Hibsekrib genoemd.

Geveltuinen Middenweg Amsterdam Oost Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Kramatweg

Een buurtplantsoen dat door buurtbewoners wordt onderhouden! Vol met Ooievaarsbekken en Leverkruid. Om de hoek op de Valentijnkade kan je in een tweezitschommel lekker wegdromen.

Kramatweg buurtplantsoen met geveltuin Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Hoek Meester Arntzeniusweg - Hogeweg

Twee prachtige reuzebomen geven veel beschutting tegen de zon. Er is ook een schommel en een mini glijbaan. Je zou de geveltuin hier door de bomen bijna over het hoofd zien, maar het is gevuld met kruipend zenegroen en mansoor, daar kunnen de beestjes zich heerlijk onder verschuilen..

Schaduwrijk zitje in watergraafsmeer gemeente Amsterdam Wieke Braat

Zeeburgerdijk

Deze uithoek van de stad ligt er natuurlijk sowieso al groen bij. Maar bewoners hebben hier wel heel erg hun best gedaan: er zijn moestuinen, bloementuinen en je kan er aan de bomen schommelen. Aan de dijk liggen tientallen geveltuinen, niet meer te onderscheiden van het groen tussen de huizen. Achter de dijk lopen de terrassen tot aan het gemeentelijk groen. Dit is de grootste sliert, je kan hier uren ronddwalen.

Zeeburgerdijk Groenstrook Gemeente Amsterdam Oost Wieke Braat

Tweede Oosterparkstraat tussen het Kastanjeplein en Eikenplein

Een frisse oase tussen twee pleintjes. Er zijn geveltuinen, kunstwerkjes en veel plekjes om te zitten. Er staan hier moestuin bakken, vijgen en heel heel veel zonnebloemen.

Tweede Oosterparkstraat Geveltuin Amsterdam Oost Wieke Braat

Weesperzijde

In vroeger tijden was het houden van kippen heel normaal in Amsterdam. Voor de eieren en het vlees je eigen kip! Tegenwoordig durven niet veel Amsterdammers het aan om hennen te houden. Maar deze woonbootbewoners bouwden hier een prachtig kippenhok. Zo te zien hebben deze urban kippetjes het prima naar hun zin!

Kippenhok kop Weesperzijde Gemeente Amsterdam Oost Wieke Braat

Hoe kan jij dit doen?

Ook zo'n groen paradijs voor de deur?

Vraag ook een geveltuin aan