Kleine, groene oases in de buurt | stadsdeel Zuid

Amsterdam wordt groener en groener. Sinds 2011 kan je een geveltuin aanvragen bij de gemeente. Dit mini tuintje heeft voor een revolutie in de stad gezorgd: het is veel groener dan voorheen. Er wordt geschat dat er nu zo'n 3500 geveltuinen in de stad zijn. En daar rekenen we niet de straattuinen met potten niet eens bij. Het ziet er prachtig uit en is ook nog eens goed voor de biodiversiteit!

Biodiversiteit

Deze groene revolutie dijde uit naar potten en boomspiegels en nu zijn er straten en stoepen veranderd in mini parkjes. Goed voor de biodiversiteit, want dieren vinden hier bescherming of rusten even uit. Zo kan het dat verschillende populaties kunnen migreren tussen de grote groenzones in de stad, zoals een park. Dit betekent dat verschillende groepen insecten, vogels en bestuivers met elkaar paren en daardoor hun genen mengen. En daar krijg je weer sterkere dieren van. Nuttig dus, prettig om naar te kijken en fijn als je op zoek bent naar wat verkoeling voor de hitte deze week.

De zuidelijke wandelweg

De levensader van Amsterdam de rivier Amstel komt hier ons Mokum binnengestroomd. Niet verwonderlijk dus dat het er goed toeven is. Er wordt gezwommen, gesupt en gewandeld op de wandelweg. Maar je kan er ook lekker zitten en al het groen eens goed in je opnemen.

Zuidelijke Wandelweg Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Amsteldijk

Een lawaaiig stukje Amsterdam, maar kijk je beter dan zie je een enorme hoeveelheid insecten! In de bermen langs de entree van de stad zie je korenbloemen, juffers in het groen en dovenetels.

Amsteldijk Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

De Ouderkerkerdijk

Officieel is dit niet zuid, maar oost. Maar omdat we hem ook tot het stuk Amstel rekenen laten we dit stukje vrijland toch zien. Hier tref je een wir war van paadjes en bruggetjes aan waar je het niet verwacht. En er wacht je nog een hele kolonie geiten langs de rivier.

Geitjes Zuid Gemeente Amsterdam WBraat
Ouderkerkerdijk Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Uithoornstraat

In de rivierenbuurt zijn een aantal mooie geveltuinen, maar we vonden deze buurttuin bijzonder omdat hij uit meerdere tuintjes bestaat. Er groeien vlinderstruiken en dát ruik je!

Uithoornstraat Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Meerhuizenstraat

Midden op het plein bevindt zich deze buurttuin. Een heerlijk stukje groen waar je even uit kan rusten in de schaduw.

Meerkerkhuizen Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Merwedeplein

Dit plein was thuis van de bekendste Amsterdammer aller tijden: Anne Frank woonde hier. In haar dagboek beschrijft ze de wolkenkrabber die hier op de achtergrond te zien is. De geveltuin en binnentuin geven dit rustige plein een chique tintje.

Merwedeplein in Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Frans Halsstraat - Quellijnstraat

Het lijkt hier wel Parijs! Het is zo groen. Het is zo bohemien. Het is echt een heel mooi stuk Amsterdam.

De pijp 1 Zuid Gemeente Amsterdam WBraat
Quellijnstraat Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Murillostraat

Werkelijk een van de allermooiste gevel/stoeptuinen van de stad. De boomspiegels zijn ook fantastisch. De hele straat is mooi, met Lobel olmen in het midden.

Murillostraat Zuid Gemeente Amsterdam WBraat
Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Van Breestraat

In het chique Lairessekwartier zijn weinig stoeptuinen voor mensen te vinden. Daarentegen is het voor de vlinders heel goed toeven hier: de boomspiegels in deze buurt zijn zonder meer de rijkste en geurigste van heel Amsterdam.

Van Breestraat Zuid Gemeente Amsterdam WBraat
Lohmanstraat Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Gerard Doustraat

De hele pijp is betrekkelijk rijk aan urban groen. De Gerard Doustraat springt er wel uit. De foto boven dit artikel is tussen de Gerard Doustraat en de Albert Cuypmarkt. Alle andere dappere bloemetjes hebben wel een vermelding verdient in deze stenen jungle, want ook zij vergroten de biodiversiteit in onze stad.

Pijp Zuid Gemeente Amsterdam WBraat
Dapper plantje Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Theophile de Bockstraat

Een aantal heerlijke Toscaanse Jasmijnstruiken tref je aan op dit verlengde van het Vondelpark. Een mooi een rustig stuk stad met veel groen langs de straatkant.

Jasmijn op de theophile B Zuid Gemeente Amsterdam WBraat

Wil je meer weten over planten in je geveltuin? We hebben een handige lijst voor je gemaakt in dit artikel.

Op het moment van schrijven was er een grote achterstand met het aanleggen van de geveltuinen. Hierdoor kan het langer duren voordat de gemeente je geveltuin aanlegt in Stadsdeel Zuid.

Hoe kan jij dit doen?

Ook zo'n groen paradijs voor de deur?

Vraag ook een geveltuin aan