Zie je ze vliegen? Tel vlinders!

Het gaat goed met onze dagvlinders. Van de vlinders die zich in Amsterdam voortplanten, komt 85% op meer plekken voor in de stad dan 20 jaar geleden. Dat weten we doordat vele vrijwilligers jaarlijks vlinders tellen. De jaarlijkse vlindertelling is weer begonnen en duurt tot 1 oktober. Je kunt als vrijwilliger hierbij helpen. Een nóg beter idee: leg een vlinderidylle aan!

De vlindertelling wordt uitgevoerd door bewoners, op vrijwillige basis. Zij brengen de soorten en aantallen in kaart. Zijn het er meer of minder dan andere jaren?

Genoeg te eten

De lente is begonnen en de vlinders komen uit hun winterslaap. De vlinder is een leuke insectsoort en makkelijk te herkennen. Als je er veel ziet betekent dat dat er voldoende groeit en bloeit waar ze van houden.

Zijn we goed bezig?

Florinda Nieuwenhuis is stadsecoloog. Op basis van de tellingen weet zij of het goed zit met de biodiversiteit in de stad. En of wij de juiste dingen doen qua onderhoud. “Insecten houden van inheemse plantensoorten, zoals pinksterbloemen en klavers. We onderhouden bos, grasland en oevers zoveel mogelijk op ecologische wijze en zorgen met subsidies voor meer groen in de stad. Dan komen dierensoorten vanzelf.”

Vlinderidylle

Een idylle is een inheems bloemrijk grasland. Voor mensen om van te genieten, voor bijen en vlinders om te overleven. Els de Vos is vrijwilliger en oprichter van de eerste vlinderidylle in Amsterdam én Noord-Holland. In 2012 luisterde ze zondagochtend naar het radioprogramma Vroege Vogels. “Ik hoorde dat de Vlinderstichting op zoek was naar locaties voor vlinderidylles in Nederland. Sportpark Middenmeer in mijn buurt in Oost leek me dé plek ervoor. Ik belde met de gemeente en kreeg groen licht.”

Goed voor voedsel

“Vlinders staan net als andere insecten aan de basis van de voedselpyramide”, zegt Florinda. “Ze zorgen net als wilde bijen voor bestuiving en hebben dus een belangrijke functie. Stadslandbouw en buurtinitiatieven, zoals de moestuinen, hebben er baat bij, maar ook de meeste planten in de natuur zijn in hun voortplanting afhankelijk van bestuivende insecten. Helaas zijn de koolsoorten wel vaak een smakelijk hapje voor veel vlindersoorten. Het koolwitje dankt zijn naam er aan!

Goed voor de mens

In het centrum van de stad zijn op de tijdelijke kademuren vlinderidylles aangelegd. Zo ontstaan er steeds meer bloemenslingers in de stad. De plekken vangen ook overtollig regenwater op en zorgen voor een stabieler klimaat en geven extra verkoeling. Niet alleen prettig voor het oog dus, maar ook voor een beter klimaat om in te leven.”

Vlinderroutes en lezingen

Amsterdam werkt al jaren samen met de Vlinderstichting. Florinda: “We organiseren lezingen en excursies. Nu helaas minder vaak en online. Via de buurtteams enthousiasmeren we bewoners een cursus te doen en vlinderroutes te lopen. Tijdens zo’n vlinderroute (geen ellenlange kilometers!) wordt er dus geteld. Bijvoorbeeld in het Vondelpark of in Noord bij Mot in Mokum.” Je kunt je via de website van de Vlinderstichting opgeven voor een vlinderroute bij jou in de buurt.

Neem een kijkje

De idylle op Sportpark Middenmeer is dagelijks vrij te bezoeken. Rond de vlinderidylle, die gebouwd is aan de rand van een voetbalveld, zijn op 3 strategische plekken bankjes geplaatst. Vanaf ieder bankje heb je goed zicht op de vlinders. Els: ”Ik geef om de natuur en gun het anderen om er net zo van te genieten als ik. Voor een bijzondere wandeling in de natuur hoef je echt de stad niet uit.” Meer informatie over de idylle is te vinden op Natuurjebestebuur.nl.

Lijkt het je leuk om een vlindertuin aan te leggen?

Zie jij mogelijkheden in je buurt? Met inheemse zaden en planten kun je een vlindertuin aanleggen. Dat kan in overleg met het stadsdeel in een buurtplantsoen, maar kan ook in je (gevel)tuin, balkon of dakterras. Voor het aanleggen van buurtgroen kun je subsidie en ondersteuning krijgen, onder andere door groencoaches.

Ga naar Amsterdam.nl voor meer informatie